“85% of employees worldwide are not engaged or are actively disengaged in their job. Discover what organizations everywhere can do about it.”

Bron: State of global workspace, Gallup

Onbenut talent
Teveel mensen blijven rondlopen in functies die niet passen bij waar ze van nature goed in zijn. Het gevolg is dat veel talent onbenut blijft en velen een te kleine versie van zichzelf laten zien in hun werk. Hoe komt het dat we dit laten gebeuren? Misschien herken je jezelf in één of meerdere van deze 8 (menselijke!) vergissingen…

1) Focus op problemen en tekorten
Wereldwijd is er een neiging om te kijken naar tekorten en zwaktes en hoe we deze kunnen verbeteren. Deze focus geeft geen energie en leidt veelal tot nog meer frustratie en please-gedrag. Veel sterker is het om te kijken naar wat je wél kan en waar je plezier huist. Hier huist namelijk ook je talent. Door je deze bewust te worden, kan je het nog verder ontwikkelen, sturen en van grotere betekenis zijn, voor jezelf en anderen. 

2) (Van jongs af aan) gewend zijn aan niet-passend werk
Jong niet geleerd is oud niet gedaan. Het begint al op onze opleiding. Met het afstuderen in zicht oriënteren we ons op de arbeidsmarkt en zijn we blij met elke kans die zich voordoet. Er is weinig bewustzijn en begeleiding gericht op waar we met ons natuurlijk vermogen en talenten van betekenis kunnen zijn. Terwijl onze vitaliteit, originaliteit en plezier juist huist in datgene waar we van nature goed in zijn. Als je jong bent red je het nog op je tomeloze energie en inzet, maar naarmate je ouder wordt, breekt niet passend werk steeds meer op. 

3) Ingebakken neiging om onze talenten te downsizen
Misschien zit ook een beetje in onze volksaard. Als Nederlanders zijn we kunstenaars in het denken dat we gewoon moeten doen, omdat we dan al gek genoeg doen. Durven uit te komen voor onze natuurlijke talenten wordt ervaren als onbescheiden. Maar om je talenten in te kunnen zetten, vraagt toch om er bij stil te staan….en dus even in het licht te durven staan en je (valse) bescheidenheid te laten varen! Je omgeving ziet het namelijk al lang.

4) Talent verwarren met competenties
Lees een willekeurig functieprofiel en je wordt overladen met competentie-eisen. Onder invloed van de opkomst van competentiemanagement, lijken we vooral in competenties te kunnen denken. Competenties houden je op je plaats en kaderen. Dingen vallen ‘binnen’ of ‘buiten’ je competenties en voor je het weet zijn je competenties verouderd en moet je ze weer bijhouden. Het is gedrag dat je van buiten aanleert. Maar het gaat voorbij aan wat jij van binnenuit naar buiten brengt. Jouw unieke visie en manier om dingen voor elkaar krijgen. Dat natuurlijke vermogen laat zich niet kaderen. Dat gaat door alles heen, of het nu privé is of op je werk. Het is dat wat je drijft, waar jij voldoening uit haalt, energie van krijgt en vooral plezier in ervaart.

5) Blindstaren op functieprofielen zonder je talent te raadplegen
Iedereen kent het…voor elke sollicitatie schrijf je je CV naar het functieprofiel toe waar je op solliciteert. En tijdens het sollicitatiegesprek zet je vooral die kanten van jezelf in de etalage die relevant zijn voor die betreffende functie. Je vormt je naar de voorwaarden die het bedrijf stelt. Dat kan een tijd goed gaan, maar er komt een moment dat je zelf de verantwoordelijkheid moet nemen om te kijken aan welke voorwaarden jouw werk moet voldoen om je talenten optimaal tot hun recht te laten komen.

6) Denken dat jij geen uitzondering bent
Voor jou is hoe je kijkt en omgaat met dingen zo vanzelfsprekend, dat je je eigen kracht en unieke vermogen vaak niet ziet. Je denkt dat het normaal is wat je doet en dat anderen het ook zo doen of kijken. Niets is minder waar. Denk maar aan het visitekaartje. Misschien staat daar bij jou dezelfde functie als op die van je collega. Toch is de manier waarop jij die functie uitvoert heel eigen en geheel anders als die van je collega. Durf je goed te kijken naar waar het jou nu eigenlijk om te doen is in je werk en leven, dan ontdek je jouw uniciteit.

7) Blijven hangen in containerbegrippen en afgekloven taaleenheden
Zeker in organisatieculturen is het gebruikelijk om te vervallen in jargon. Dat kan heel aantrekkelijk zijn, want dan begrijp je elkaar zo lekker. Maar waar het gaat om wat mensen van jou als mens kunnen leren, passen geen containerbegrippen en afgekloven taaleenheden. Wat jij ziet en weet is namelijk heel precies en uniek. Je weet er veel van, blijkt een hele innerlijke werkplaats te hebben met bijpassend instrumentarium. Nu nog bijpassende taal om jouw eigen-wijsheid, inspiratie en drijfveren over te kunnen dragen aan anderen. Het talent op spraakles, de sleutel om je werking groter, energieker én origineler te maken en meer mogelijkheden en kansen te creëren.

8) Werk is serious business
Als je jouw talent te weinig aandacht geeft of er niet naar luistert, gaat het zeuren. Je schiet dan in de overdrive. Je wordt te helder, te pietje precies, te gevoelig, te zakelijk….vul maar in. Vooral je omgeving zucht daar onder en daardoor maakt het jou weer onzeker. Je belandt in een negatieve spiraal en dat is jammer, want onder dat gezeur zit juist jouw kracht en talent. Het helpt als je weet dat jouw gave zo z’n opgave kent. Ben je je meer bewust van je talent, dan ben je je ook meer bewust van je valkuilen en creëer je de mogelijkheid om bij te sturen of te reguleren. Dan maakt serieusheid plaats voor speelsheid en plezier.

Het goede nieuws is: je talent werkt toch wel! Want je kunt namelijk niet anders. Het maakt alleen een wereld van verschil als je je er bewust van bent. 

Het Wil Konsult haalt talent boven water in professionals, teams en organisaties. Voor meer informatie: 035-7857302  of info@hetwil.nl

×