Er zijn vele kwaliteiten toe te dichten aan goed leiderschap. Maar de belangrijkste hiervan is goed kunnen luisteren. Niet alleen met je oren, maar ook met andere zintuigen en verschillende kanten op; naar anderen, jezelf én naar de toekomst.

Luisteren naar anderen

Goed leidinggeven is investeren in mensen, want het succes van een organisatie staat of valt bij de prestatie van haar medewerkers. Toch blijken er veel ongekende kwaliteiten in mensen te zijn die onbenut blijven. In de praktijk blijkt een ieder veel meer te ‘weten’ dan het gangbare.

Een leidinggevende die nieuwsgierig is naar juist die specifieke kennis, daar meer van wil horen, er vragen aan stelt en dat waardeert, helpt dit potentieel meer beschikbaar te komen voor het grotere geheel. Het is een uitnodiging aan het persoonlijk talent om nog uitgesprokener te worden en meer van zich te laten zien en horen. Door op deze manier een verbinding aan te gaan, creëer je een basis van vertrouwen en betrokken medewerkers omdat ze zich gezien voelen in hun natuurlijke kennis en kunde.

Luisteren met meer dan je oren alleen

Echt actief luisteren is echter een kunde en reikt veel verder dan alleen oprechte belangstelling. Door nieuwsgierig te luisteren hoor je wanneer iemand interessante uitspraken doet en hoe anderen erop reageren.

Ook met andere zintuigen kan je ‘luisteren’. Zoals waarnemen hoe iemand op een natuurlijke manier dingen voor elkaar krijgt, hoe iemand zich in een gezelschap beweegt en de aandacht krijgt.

Als je iets interessants hoort of ziet, kan je de ander uitnodigen om er meer over te vertellen. Juist in het anders-zijn van iemand valt veel te ontdekken. Waarom ziet deze collega het zo, waarom komt die andere collega steeds terug op dit punt of waarom zie je mensen steeds zo enthousiast op hem of haar reageren? Je zult ontdekken dat je dan niet de geëikte vakkennis te horen krijgt, maar iets nieuws. Op zo’n open en positieve manier buiten het gebruikelijke boekje gaan, levert een andere dynamiek op. Alleen dit feit al, maakt het (samen)werken leuker en spannender.

Luisteren naar jezelf

Om naar anderen te kunnen luisteren, moet een leidinggevende ook in staat zijn om naar zichzelf te luisteren. Bewust tijd inruimen voor zelfreflectie, alleen of met een goede gesprekspartner in leiderschapsbegeleiding, geeft je de gelegenheid om ook nieuwsgierigheid op te brengen en te luisteren naar je eigen innerlijke kwaliteiten, drijfveren en visie. Welke boodschap wil je als leider uitdragen? Wat zijn voor jouzelf belangrijke waarden? Waar wijd je je eigenlijk met hart en ziel aan? Waarin wil jij van betekenis zijn en hoe geef je taal aan wat je te brengen hebt?

Pas als je weet voor welke grote waarden jij staat en waar je in gelooft, kan je eigen vocabulaire ontwikkelen om jouw gedachtegoed op authentieke wijze over te dragen. Door als leider te luisteren naar jezelf creëer je meer zeggingskracht in het uitdragen van je visie.

Luisteren naar de toekomst

Een goede leidinggevende weet tevens de verbinding te leggen met de grote opdracht van de organisatie in de toekomst. Waar wil de organisatie gehoor aan geven, wat is onze functie van ons team in het grotere geheel en aan welke grotere ontwikkelingen en opdrachten wil onze organisatie bijdragen? Kan je in eigen taal en verbonden met je eigen waarden en visie overtuigend vertellen waar we aan werken?

Goed leidinggeven vraagt dus afgestemd zijn op meerdere niveaus. Hoe is het met jouw luistervermogen gesteld?

Meer weten over luisterend leiderschap? Luister onze podcast #4 ‘Het wil tevoorschijn luisteren’ op https://hetwil.nl/podcasts/

Ook op Spotify https://open.spotify.com/episode/7wt4sa2zgUm5s00H1GCSh0

Meer informatie over onze leiderschapsbegeleiding of incompany métiergildes: https://hetwil.nl/ons-aanbod-voor-organisaties/

Het Wil Konsult haalt talent boven water in professionals, teams en organisaties. Voor meer informatie: 035-7857302 of info@hetwil.nl

#luisteren #leiderschap #teamontwikkeling #leiderschapsontwikkeling #organisatieontwikkeling #talentontwikkeling #menselijkeorganisatiecultuur

 

×